BESPLATNA MONTAŽA I PREVOZ (za kupovine preko 400 KM i udaljenost 30 km od salona)

5 jednostavnih koraka za kupovinu namještaja

Opremanje doma i kupovina namještaja bi trebali da bude zabavni i uzbudljivi, ali za mnoge ljude predstavlja pravi izazov. Sa malim planiranjem unaprijed, možete uživati u procesu kupovine namještaja. Za vas smo pripremili savjete koji će vam značajno olakšati proces kupivine i učinite da u njemu uživate.

1. ODREDITE BUDŽET

Prvi korak u kupovini je definisanje budžeta koji ste spremni da odvojite za namještaj. Zatim se dobro informišite o uslovima kupovine, jer namještaj možete platiti na rate. Obavezno potražite proizvode koji su na popustu jer se možda baš među njima krije komad koji je savršen za vaš dom. SIMPO svakog mjeseca ima popuste na određeni nameštaj ali i posebne akcijske ponude u salonima, što svakako treba iskoristiti.
Uzmite sve to u obzir i sigurno ćete proći bolje nego što ste mislili i moći ćete da kupite više komada kvalitetnog nameštaja nego što ste planirali.

2. IZMJERITE PROSTOR

Prije nego što krenete u kupovinu pažljivo sagledajte objektivne mogućnosti i ograničenja prostora koji želite da opremite novim namještajem. Ukoliko se ovo ne uradi može vam se desiti da izaberete pogrešan ugao kod garniture ili da ne možete da otvorite vrata ormara.

Da vam se tako nešto ne bi dogodilo, slijedite ove savjete profesionalaca:

– Izmjerite prostoriju koju opremate i nacrtajte njen oblik.

– U skicu obavezno uključite vrata, prozore, radijatorske cijevi, grijna tijela, grede, stubove i sl. jer ćete na taj način najbolje sagledati kojim prostorom raspolažete.

– Potražite pomoć prodavca i raspitajte se da li vam dizajner enterijera koji je zaposlen kod proizvođača može pomoći oko izbora namještaja ili rješavanja nedoumica koje imate. Ako i nije trenutno na raspolaganju u salonu, možete naknadno zakazati sastanak sa njim ili uraditi telefonsku i e-mail konsultaciju što će vam značajno pomoći u izboru, kako biste na najbolji način opremili sobu ili stan, i kako bi svi članovi porodice bili zadovoljni.

– Pojedini komadi nameštaja pakuju se korpusno (u cjelini tj. ne mogu se rastaviti na dijelove), zato ako vaš prostor ima ograničenja kao što su usko stepenište, nestandardna vrata i sl. naglasite ovo prodavcu kako bi mogao da vam ukaže da li namještaj koji ste izabrali može biti adekvatno dopremljen.

– Kada kupujete ugaonu garnituru i imate mogućnost izbora ugla vodite računa da se ugao bira tako što stanete ispred garniture i zatim sagledate da li želite da produžetak (ugao) bude sa lijeve ili desne strane.

3. SAGLEDAJTE SVOJE POTREBE

Nakon što odredili budžet i izmjerili prostor, utvrdite na šta želite da potrošite novac. Vaša lista “želja” će biti prilično duga. Uporedite je sa listom “potreba”. Negdje će se potrebe i želje poklopiti. Ključ je u postavljanju prioriteta i zato dobro razmislite kada pravite listu prioriteta.

Kako koristite svoj namještaj je vrlo bitan faktor. Ako imate djecu ili kućne ljubimce, potrebna vam je čvrsta konstrukcija i tkanine koje se lako čiste. Ako često imate goste koji ostaju na spavanju ili i sami spavate u dnevnoj sobi, potrebna vam je sastavna ili ugaona ganitura sa mehanizmom za razvlačenje.

Ukoliko sami nemate mnogo ideja koji namještaj odgovara vašim potrebama, a želite i da uklopite određeni stil, pogledajte Pinterest, Instagram, Facebook stranice i naš sajt i pronađite inspiraciju. Naći ćete sigurno nešto što vam odgovara i sa takvom slikom u glavi lakše ćete kupiti odgovarajuće komade nameštaja.

4. INFORMIŠITE SE O KVALITETU

Jako je bitno da naučite kako da procjenite kvalitet i da birate kvalitetan nameštaj za svoj dom. Tako ćete na adekvatan način utrošiti svoj budžet i pronaći najbolji odnos cijene i kvaliteta.

Faktori koji utiču na cijenu namještaja su:
    – dizajn
    – materijali
    – način proizvodnje

Dvije garniture koje na prvi pogled djeluju slično a razlikuju se u cijeni, sigurno se veoma razlikuju u kvalitetu materijala od kojih su napravljene. Pravo drvo ili medijapan; latofleks mehanizam, „sofa bed” mehanizam, ili čak električni mehanizam neće imati istu cijenu jer pružaju drugačiju vrijednost kupcima. Garniture punjene HR i memory pjenom ili one koje posjeduju relax mehanizme za glavu i ruke, biće sigurno skuplje od onih koje to nemaju ali će vam pružiti neopisivi osećaj udobnosti. Zato se obavezno raspitajte o materijalima od kojih je namještaj napravljen, napravite poređenje i birajte pametno jer ulaganje u kvalitetan namaštaj je dobra investicija koja će vam pružiti godine uživanja u udobnosti i ljepoti izrade.

SAVJET PLUS:
Informišite se o načinu održavanja namještaja koji kupujete jer to značajno utiče na njegovu trajnost. Zapamtite, da će se čak i najizdržljiviji namještaj uništiti ako ne budete pazili kako ga koristite.

5. NE ZABORAVITE NA UDOBNOST

Nemojte se ustručavati da isprobate namještaj koji vidite u izložbenom prostoru. Važno je da provjerite da li vam je trpezarijski sto na odgovarajućoj visini u odnosu na stolicu, kao i da li vam je udobno kada se zavalite u sofu ili fotelju sa relaks mehanizmom za noge. Za kvalitetan san jako je bitno da li je dušek udoban i da li odgovara vašim potrebama. Da li znate koji dušek je najbolji za vas: sa oprugama, sa žičanim jezgrom ili od pjene? Ako ne znate, najbolje isprobajte.

Ukoliko planirate da namjestite sobu za dijete, obavezno ga povedite sa sobom. Ono će vam najbolje reći kakav mu se krevet ili radni sto dopada. Dozvolite mu za sjedne ili legne na namještaj, da ga isproba. Uvažite njegovo/njeno mišljenje.

Kreirajući životni prostor stvarate svoj kutak za odmor, druženje sa porodicom i prijateljima i mjesto gdje će nastajati najljepše uspomene. Neka izbor i kupovina namještaja bude jedna od tih dragih uspomena koje će vam uvijek ostati urezane u pamćenju i kojih ćete se sa radošću sećati.